lauantai 16. tammikuuta 2016

Edistysuskon älykkyys

Mäntsälän kunnan elinkeinoavustusyhtiön johtajan tehtävästä muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyt Pekka Tikka kirjoittaa ahkerasti ”Historia jatkuu…” -blogia. Hän kirjoitti toissapäivänä konservatiivisuuden ja alhaisen älykkyysosamäärän suhteesta. Tikka viittaa vuonna 2012 julkaistuun kanadalaistutkimukseen, jonka mukaan niillä, joilla on lapsena matala älykkyysosamäärä, on aikuisena todennäköisemmin ennakkoluuloja ja konservatiivisia asenteita. Hän pohtii kirjoituksessaan avarakatseisia ja rajoittuneita asenteita sen kautta, miten nykyisessä siirtolaisuustilanteessa ihmiset turvautuvat ennakkoluuloihin tai suvaitsevaisuuteen. Kirjoitus on mielenkiintoinen ja herättää ajatuksia.

Jäin pohtimaan tuota tutkimusta, jonka pohjalta Tikka aloittaa kirjoituksensa. Johtuvatko ennakkoluulot ja muutosvastarinta alhaisesta älykkyysosamäärästä? En osaa vastata, sillä en ole lukenut tutkimusta enkä perehtynyt aiheeseen. Muistan lukeneeni tutkimuksesta, mutta ei lehdistössäkään taidettu kertoa sellaisia asioita kuin miten tutkijat olivat käyttämänsä termit määritelleet, miten yleispätevä tutkimus oli, miten muut tutkijat siihen suhtautuivat ja mitä johtopäätös pohjimmiltaan tarkoittaa ja mikä on sen merkitys. Kyse oli psykologian tutkimuksesta, mutta aihetta voisi lähestyä muistakin näkökulmista (yhteiskuntatieteet, historia). Korostan, että en tunne tutkimusta joten en nyt ota siihen suoraan kantaa. Tämä olisi oma, ehkä mielenkiintoinen aiheensa sekin.

Ensimmäinen tunnevaikutelmani tutkimuksesta luettuani oli, että just joo. Poliittisten jakolinjojen toinen osapuoli onkin vain älykkäämpi ja toinen tyhmempi? Debatti muuttuu turhaksi, kun ei tarvitsekaan vastata toisen vaikeimminkin kumottaviin argumentteihin vaan voi tyytyä ajattelemaan, että olen oikealla puolella ja vastapuoli on viallinen, huono, hänen kanssaan ei tarvitse olla tekemisissä. Johtopäätös kuulosti asenteelliselta. Se toi mieleeni sanonnan, jonka mukaan konservatiivin mielestä liberaali on hyvä ihminen, jolla on huonoja ajatuksia, mutta liberaalin mielestä konservatiivi on huono ihminen.

Tämän tunnereaktion jälkeen päätin, että en suostu olemaan älykkyysosamäärältäni heikompi ennakkoluuloinen jääräpää, joten yritin ymmärtää tutkimusta. Kyse on vertaisarvioidusta tieteellisestä tutkimuksesta, mikä ei tarkoita, että se on lopullinen totuus. Tieteessä harva asia on varmaa ja lopullista, psykologiakin on muuttunut vuosikymmenten saatossa. Kyse on kuitenkin alan asiantuntijoiden perustellusta, tutkimukseen pohjautuvasta johtopäätöksestä. Ellei ole erikseen syytä epäillä tieteen tutkimuksia ja sitten kumota niitä, on yleensä hedelmällistä ajatella, että tutkimustulokset pitävät paikkansa. Tieteellinen maailmankuva kun ei voi perustua siihen, että olisi henkilökohtaisesti tutustunut kaikkiin teorioihin ja todisteisiin ennen kuin olettaa ne tosiksi. En ole itse todistanut evoluutiota, aineen koostumista atomeista, Belgian olemassaoloa tai sitä, että se on todella kaukosäädin joka niitä televisiokanavia vaihtaa. Tällaiset asiat on kuitenkin mielekästä olettaa tosiksi, jos ei ole syytä olettaa toisin. Joten päätin pohtia asioita sen pohjalta, että kanadalaistutkimus pitää paikkansa.

Älykkäämmät ihmiset ovat siis avarakatseisia, tyhmemmät taas ennakkoluuloisia ja muutosvastarintaisia. Avarakatseiset, älykkäät ihmiset ovat kaivaneet kanavat ja rautatiet, kuivattaneet järvet ja suot, tehostaneet maa- ja metsätalouden ja valjastaneet haltuunsa koko maailman. Tyhmemmät olisivat vain pitäneet asiat ennallaan ja eläneet vaatimattomasti kasvattaen muutamaa kanaa, lehmää ja pientä peltotilkkua viljellen. Tämä on oikeastaan loogista. Enpä koskaan olettanutkaan, että maailmaa mullistavia rakennelmia, Suezin kanavaa, isojakoa, Amerikan löytämistä, polttomoottoria ja niin edespäin, olisi ollut visioimassa ja suunnittelemassa alhaisen älykkyysosamäärän ihmiset. Koko tämä maailman mylläys ja ennakkoluuloton rakentelu, kokeilu ja puuhailu vaativat suurta älykkyyttä. Se vaati avointa mieltä, pitkäjänteisyyttä, uskoa ja uurastusta. Maailman pitäminen sellaisenaan, traditioiden jatkaminen, ei vaadi älykkyyttä. Se vaatii pikemminkin malttia, nöyryyttä ja jumalanpelkoa. Psykologia on tältä osin ehkä oikeassa. Ennen kuin he antavat kapulan luonnontieteilijöille, jotka toteavat, että antakaamme maailma älykkäille ja rakentakaamme heidän suunnitelmansa (kuten on viimeisen parinsadan vuoden ajan asianlaita voittopuolisesti ollut), kapula pitäisi käyttää humanistin kautta, joka pysähtyisi pohtimaan, mitä teemme kapulalla, minne se on menossa ja mikä on sen merkitys.

Humanistina kysynkin, että mitä pahaa on muutosvastarinnassa silloin, kun muutos on huonoa? Elämme maailmassa, jossa ihmisten määrä on kasvanut holtittomiin mittoihin. Tämä kihisevä massa vaatii yhä suurempien luonnonvarojen kaappaamista käyttöön ja niinpä, minne katseen kääntääkin, on vastassa eriasteisia, hallinnasta riistäytyviä ja peruuttamattomia ekosysteemien vaurioitumisia. Tämä kokonaisuus, ekokatastrofi, on aikamme ainoa keskeinen kysymys, siitä on kiinni elämämme ja kuolemamme. Sen edessä on muutosvastarinnan syytä nousta. Maailmaa muokkaavia rakentelijoita on ehkä siunattu suuremmalla älykkyydellä, mutta tämä ei tarkoita, että he olisivat osapuolista viisaampi.

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen teksti, joka herätti paljon ajatuksia. Näkökulmasi asiaan oli tuore ja erilainen, ja siinä on varmasti paljon totuutta. Älykkyyden määrittäminen on todella ongelmallista, etenkin psykologiassa. Todennäköisesti tutkimuksessa on katsottu kapeaa älykkyyden spektriä, joka rajoittuu matemaattis-loogiseen, kielelliseen ja visuaalis-spatiaaliseen älykkyyteen, koska niitä on helppo mitata testeillä. Minusta on perusteltua olettaa, että matemaattisesti ja kielellisesti lahjakkaat ihmiset ovat yhteiskunnassa korkeassa asemassa ja hyväpalkkaisessa työpaikassa. Siksi uskonkin, että tuo tutkimus pitää näillä oletuksilla paikkaansa, vaikka en ole siihen tutustunut ollenkaan - olen kyllä kuullut siitä aikaisemmin. Haluaisin esittää toisen näkökulman asiaan, jota olen itse pohtinut. Mikään väitteeni tai ehdotukseni ei perustu mihinkään tutkimukseen, vaan omiin kokemuksiini sosiaalisessa mediassa ja kuulopuheisiin.

    On melko elitististä ja epäkorrektia olettaa, että matalapalkka-alan työntekijät tai vaikkapa vanhainkodin siivoojat olisivat keskimääräistä "tyhmempiä", mutta oletetaan niin (oletammehan jo tuon tutkimuksenkin pitävän paikkaansa). Oletetaan siis, että lahjakkaat ja tutkimuksen määritelmän mukaan "älykkäät" henkilöt pärjäävät keskimääräistä paremmin koulussa, hakevat keskimääräistä useammin korkeakouluihin ja pääsevät keskimääräistä useammin hyvätuloisiin ammatteihin, ja loput menevät töihin matalapalkka-alalle. Ulkomaalaisiin, maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin negatiivisetsi suhtautuvilla ihmisillä on yleensä toinen seuraavista argumenteista: joko he ovat täällä viemässä meidän työpaikkamme, tai sitten loisimassa sosiaaliturvarahoilla. Selvää on, että molemmat eivät ainakaan täysin voi pitää paikkaansa. Rohkenen esittää, että kaikista tuloluokista löytyy ihmisiä, jotka pelkäävät maahanmuuttajien vievän sosiaaliturvarahat, ja lisäävän valtion ja kuntien velkaantumista. Työpaikkansa puolesta taas pelkäävät luultavasti sellaista matalapalkkaista työtä tekevät henkilöt, joiden työtä voi oppia tekemään lähes kuka tahansa lyhyessä ajassa.

    Suomeen on saapunut kymmeniätuhansia ihmisiä niin kurjista oloista, että ajatus siivoojana vanhainkodissa tuhannen euron palkalla ja ilmaisella lounaalla tuntuu paratiisilta verrattuna edelliseen tilanteeseen. Toisaalta meillä on paljon vanhainkotien siivoojia 1500 euron palkalla, jotka kokevat tekevänsä kovaa työtä ja saavansa siitä vähän rahaa - suurella osalla suomalaisista on parempi ja kivempi työpaikka ja suuremmat tulot. Kuten kirjoitit, elämme älykkäiden rakentamassa ja suunnittelemassa maailmassa, jossa poikkeuksellisen lahjakkailla ihmisillä on enemmän mahdollisuuksia menestyä elämässä.

    Tuskin moni lääkäri, arkkitehti, opettaja, kunnanvaltuutettu tai insinööri pelkää, että kouluttamaton ja kielitaidoton maanviljelijä Afganistanin pelloilta vie hänen työpaikkansa ja toimeentulonsa. Silloin on helppo olla suvaitsevainen. Miksi pelätä kasvavia sosiaaliturvamaksuja, jos saa niin paljon rahaa, että siitä voi huoletta antaa vaikka puolet hyväntekeväisyyteen? Ja miksi pelätä työpaikkansa puolesta, kun vain harva turvapaikanhakija täyttää puoliakaan työn vaatimuksista? Pienipalkkainen siivooja voi olla toista mieltä, kun lukee päivän lehdestä, että hallitus (tai ainakin sisäministeriö) haluaa saada turvapaikanhakijat töihin pienemmällä palkalla kuin kantasuomalaiset. Palkkaako vanhainkoti siivoojaksi suomalaisen siivoojan, joka vaatii korkeaa palkkaa, vai turvapaikanhakijan, jolle kelpaa pieni palkka? Etenkin kun hallitus samaan aikaan pakottaa säästämään kaikissa kuluissa... Minusta on perusteltua esittää väite, että tällainen ihminen todennäköisemmin suhtautuu maahanmuuttajin ja turvapaikanhakijoihin negatiivisesti, ja voi vääristää tällaisen tutkimuksen otantaa ja osoittaa "konservatiivit" "tyhmiksi", jos nuo käsitteet on määritelty huonosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Tietenkin kaikkia vakavasti otettavia ja hyvin laadittuja argumentteja täytyy kunnioittaa ja yrittää kumota yhtä hyvin laadituilla argumenteilla. Minusta vaatii suurta älykkyyttä kyseenalaistaa maailma, jossa elää. Tämän blogin kirjoitusten perusteella olen ymmärtänyt, että vastustat köyhien ihmisten tuomista Suomeen, koska heidän uusi elämänsä täällä tulee kuluttamaan lisää luonnonvaroja. Vastustat talouskasvun aloittamista köyhissä maissa ihmisten elämänlaadun parantamiseksi samasta syystä. Nämä ovat vakavia ja painavia asioita, joita ei voi kuitata sanomalla, että olet vähä-älyinen ja tyhmä. Uuskonservatiiveja kutsutaan kuitenkin usein (minusta hieman halventavalla sanalla) "populisteiksi", ja kun seuraa heidän kannattajiensa kirjoituksia, on helppo nähdä mistä nimitys tulee. Mitä voi sanoa iltalehden uutisen kommenttiin, jonka sisältö on luokkaa "neekerit ja rättipäät ovat tyhmempiä kuin valkoiset ihmiset ja pitäisi tappaa"? Onko tämä älykäs argumentti, johon pitäisi vastata järkevästi?

      Ei tarvitse selailla magneettimedian sivuja kovin pitkään ennen kuin huomaa sen olevan täynnä väärää tietoa ja jopa suoranaisia valheita. Meillä on silti tuhansia ihmisiä, jotka uskovat näihin uutisiin ilman pienintäkään kritiikkiä. Se ei kerro ainakaan suuresta kielellisestä älykkyydestä. Nämä ihmiset on helppo yleistää tyhmiksi rasisteiksi. Vielä helpompaa tämä on, jos on korkeasti koulutettu ja tietää jotain väittelystä ja argumentoinnista ja osaa muotoilla ajatuksensa formaalisti oikein, mitä toinen osapuoli ei välttämättä osaa. Siitä on sitten helppoa suoraan yhdistää kaikki "konservatiivit" tyhmiksi. Tällä ilmiöllä on minusta myös toinen puoli. Ei tarvitse kovin pitkään lukea Helsingin sanomien kolumneja tai mielipidekirjoituksia löytääkseen pöhköjä mielipiteitä, jotka moni toisin ajatteleva varmasti yleistää "suvaitsevaiston" tai "eliitin" typeriksi mielipiteiksi. Niihin voi myös tarttua älyllisesti ja kirjoittaa niistä kriittisiä tarkasteluja, kuten olet tässä blogissa ansiokkaasti tehnyt. On sääli, että lähes ainoastaan raflaavat ja provosoivat kommentit leviävät sosiaalisessa mediassa.

      Poista
    2. Kiitos kommenteistasi. Pohdintasi älykkyydestä sekä älykkäiden ja menestyvien samaistaminen kuten sen teet vaikuttaa oikeansuuntaiselta. Elitistiseltä ja epäkorrektilta toki, mutta ei anneta sen häiritä.

      Olisi mielenkiintoista tietää, ovatko nuo mainitsemasi taloudelliset perustelut tosiaan selvästi ylivoimaisia maahanmuuttoon negatiivisesti suhtautuvien keskuudessa. Niitä pidetään paljon esillä, mutta tähän liittyy sekin, että yhteiskunnallisessa keskustelussa on tapana perustella asioita taloudellisesti. Voisin kuvitella, että kansalliset perusteet ovat myös vähintäänkin jonkinlaisessa asemassa, mutta niitä on vaikeampi tuoda esiin kuin talousseikkoja. Väittäisin, että Halla-ahon kirjoitusten suuri sanoma ei ehkä ole niinkään, että maahanmuutosta on taloudellista haittaa, kuin että jotkut maahanmuuttajaryhmät eivät kerta kaikkiaan sopeudu suomalaiseen kulttuuriin ja se muuttaa Suomea ikävämmäksi maaksi asua. Eli ymmärrän pointtisi, mutta suomalainen maahanmuuttokritiikki ei taida olla aivan noin paljon tuon "he vievät meidän työmme" -argumentin varassa.

      Mitä muuten tarkoitat "uuskonservatiiveilla"? Googlettamalla löysin sanalle selitykseksi Wikipediaa ja, ympäri käydään yhteen tullaan, Pekka Tikan blogikirjoituksen konservatismista: http://historiajatkuu.blogspot.fi/2013/11/konservatismin-anatomia.html. Samaistat uuskonservatismin, populismin ja maahanmuuttokritiikin. Samaistatko tähän ryhmään myös perussuomalaiset ja minut? Puolueiden ja henkilöiden lokeroiminen eri aatteisiin on ikuisuusprojekti, mutta mielestäni perussuomalaisilla ei ole kytköstä uusliberalismiin, pikemminkin päinvastoin. Kuvailisin puoluetta yleisluontoisemmin arvokonservatiiviseksi. Itsestäni en ehkä käyttäisi sanaa "konservatiivi" – en ainakaan ilman selitystä – mutta Tikan kuvion vasemmanpuoleisimman laatikon ("traditionalistit") kuvailuihin on vaikea väittää vastaankaan.

      Kirjoitat, että "ole[t] ymmärtänyt, että vastusta[n] köyhien ihmisten tuomista Suomeen, koska heidän uusi elämänsä täällä tulee kuluttamaan lisää luonnonvaroja" ja että vastustan "talouskasvun aloittamista köyhissä maissa ihmisten elämänlaadun parantamiseksi samasta syystä". Ehdollisen "olen ymmärtänyt" -muotoilusi vuoksi koen tarvetta vahvistaa, että kyllä, olet ymmärtänyt oikein.

      Yhteiskunnan polarisoituminen tekee julkisesta keskustelusta todella vaikeaa. Sen vuoksi saa yhä useammin miettiä, että kannattaako tuohon yrittää vastata järkevästi. En tiedä kumpaan olen pettyneempi, Helsingin Sanomien nokkeliin ja nenäkkäisiin kolumnisteihin vai MV-lehden edustamaan journalistisen tason pudotukseen. Toisinaan tekisi mieli lopettaa kaikkien uutisten seuraaminen ja sen sijaan yrittää ymmärtää maailmaa lukemalla kirjoja ja aikakauslehtien analyysejä. Ratkaisuni on, että yritän itse käydä laadukkaampaa keskustelua. Mikä taakka onkaan harteillamme!

      Poista
    3. Lisätään tähän vielä jälkikirjoituksena sitaatti Friedrich von Hayekin teoksesta Kohtalokas ylimieli (1988):

      "Älykkäillä ihmisillä on luonnollisesti taipumus yliarvostaa älykkyyttä ja olettaa, että sivilisaatiomme tarjoamien etujen ja mahdollisuuksien syy on tietoinen suunnittelu pikemmin kuin perinteisten sääntöjen noudattaminen. He olettavat, että voimme poistaa jäljellä olevat epätoivottavat piirteet entistäkin älykkäämmällä harkinnalla ja entistä paremmalla suunnittelulla ja toimiemme 'rationaalisella koordinoinnilla'."

      Poista