sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Lehdistö lietsoo vastakkainasettelua

Moni Helsingin Sanomien toimittajista on viime aikoina harmitellut maamme kärjistyvää keskusteluilmapiiriä. Muita ihmisiä tulisi kohdella kunnioittavasti ja inhimillisesti. Erimielisyydet voi tuoda esiin avoimesti, mutta pitää pystyä myös kuuntelemaan kun toinen sanoo asiallisesti sanottavansa. Erittäin kannatettavia ajatuksia.

Helsingin Sanomat ei kuitenkaan edistä keskusteluilmapiiriä vaan kärjistää ja jyrkentää sitä. Kansanedustaja Laura Huhtasaaren saama kohtelu lehden sivuilla on tästä tuorein esimerkki.

Huhtasaari oli kirjoittanut, että ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei rikollisia. Helsingin Sanomien haastattelussa torstaina hän totesi, että on ongelmallista, jos rikolliset voivat ihmisoikeuksiin vedoten turvapaikanhakijoina paeta tuomiotaan. Asialliseen keskusteluun olisi kuulunut pohtia, voivatko he ja miten asia tulisi järjestää. Sen sijaan Helsingin Sanomat otsikoi, että ”Kansanedustaja kritisoi ihmisoikeuksia – Laura Huhtasaaren mielestä ihmisoikeudet on tarkoitettu vain heikoille”. Jälkimmäinen teksti ei ole tarkka sitaatti eikä Huhtasaari haastattelussa tehnyt vastaavanlaista inhoreaktiot herättävää väitettä. Hän vertaili ihmisoikeuksien erilaista käyttöä ja totesi, että oikeaa käyttöä on, kun niillä suojellaan heikkoja mutta väärää käyttöä, kun niillä suojellaan rikollisia tuomioilta.

Perjantaina Huhtasaari totesi Helsingin Sanomille, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille eikä hän ole muuta väittänyt. Tässä yhteydessä lehti haastatteli professori Martin Scheininia, jonka toteamus ”Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille” nostettiin otsikkoon. Toimittaja ei katsonut tarpeelliseksi nostaa esille Scheininia haastatellessaan, että Huhtasaari ei ole asiasta eri mieltä. Scheinin vahvistaa haastattelussa, että Huhtasaaren tulkinta, että rikolliset voivat ihmisoikeuksiin vedoten paeta tuomiotaan on oikea. Tätä asiaa toimittaja ei kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi käsitellä.

Lauantaina Helsingin Sanomat kysyi muutamalta debatoijalta, mitä kertoo ajastamme, ”että ihmisoikeudet kyseenalaistetaan”. Toimittajan alustuksen mukaan Huhtasaari olisi todennut, että ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille ja tähän pyydettiin keskustelijoilta kommentteja. Eräs vastasi, että on kouluissa opetettava perusasia, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Journalismin perusasioita on, että suuhun ei laiteta sanoja vaan henkilöiden näkemyksistä kerrotaan sen mukaisesti, mitä nämä ovat todenneet. Jos Helsingin Sanomat on huolestunut siitä, että julkinen keskustelu on käymässä vaikeaksi ja hyökkääväksi, sen pitäisi itse kohdella kaikkia henkilöitä asiallisesti ja kunnioittavasti. Hyvää keskusteluilmapiiriä edistäisi, jos toimittajat keskittyisivät asioihin eivätkä henkilöihin. Mainitut kirjoitukset huokuvat pahantahtoista yritystä haastaa riitaa ja lyödä kiilaa julkisen keskustelun eri osapuolten välille. Tällainen ehkä myy hyvin, mutta on vastoin lehden useaan otteeseen ilmoittamaa linjaa. Suurin vastuu julkisen keskustelun tasosta kuuluu maan luetuimman ja arvostetuimman sanomalehden toimituskunnalle.



Lähetin kirjoituksen Helsingin Sanomien yleisönosastolle. Lehti ei julkaissut sitä.

2 kommenttia:

  1. Löysin äskettäin blogisi Sarastuslehden kautta. Kommentoin tähän vanhaan kirjoitukseen, mutta voisin sanoa että kokonaisuudessaan blogisi tekstit ovat tasokkaita mielipiteitä tai analyysejä vallitsevasta todellisuudesta ajassamme.

    Itsekin historiaa opiskelleena ja siitä blogia kirjoittaneena osaan arvostaa vaivannäköäsi tekstien parissa! Hyvä että joku jaksaa pitää lippua esillä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kannustuksesta! Lämpimät sanat auttavat jaksamaan.

    VastaaPoista