tiistai 12. toukokuuta 2015

Mustavalkoinen maailma

Videopelit Pokémon Black ja Pokémon White kertovat salaseura Team Plasmasta, joka kruunaa arvoituksellisen johtajansa kuninkaaksi. Hänet tunnetaan vain nimellä N. Ryhmä katsoo, että ihmisistä on haittaa pokémoneille ja se pyrkii vallankumouksella erottamaan pokémonit ja ihmiset, vapauttamaan pokémonit ihmisistä. N ei halua harmaata maailmaa, vaan hänen unelmanaan on maailma, jossa musta ja valkoinen ovat erillään. Tästä tulevat pelien nimet.

Many different values mix together, and the world becomes gray... That is unforgivable! I will separate Pokémon and people, and black and white will be clearly distinct! Only then will Pokémon become perfect beings! Yes, that is my dream! That is the dream I must fulfill!

N videopeleissä Pokémon Black ja White. Ote dialogista Chargestonen luolasta. Englanninnos japaninkielisestä alkuteoksesta. Dialogin kirjoittajien ja kääntäjien nimet.
Lopulta Team Plasmassa nousee erimielisyyksiä, kun järjestön organisaattori pyrkiikin kumouksen sattuessa vain nousemaan valtaan eikä toteuttamaan N:n maailailemia unelmia ja ihanteita. Pelaajan tehtävä on nousta edustamaan tässä kiistassa kultaista keskitietä: ihmiset ja pokémonit voivat elää yhdessä, mutta pokémonien ei tule olla alistettuja vaan ihmisten tasaveroisia kumppaneita. Tarinan opetus on, että kaikki radikalismi on pahasta, soo soo soo.

Pokémon-pelien maailmassa minua kiehtoo se, kuinka erillään ihmisten ja pokémonien elinpiirit ovat jo ilman mitään vallankumousta. Chargestonen luolassa N toteaa, että se olisi ihanteellinen paikka, jos ihmisiä ei olisi. Luolassa on yksittäisiä vaeltavia ihmisiä. Se näyttää luonnonluolalta, jossa pokémonit elävät vapaasti, mutta jossa on muutama kivirappu ja puusilta, jotka ihmiset ovat rakentaneet pystyäkseen liikkumaan paikasta toiseen. Pokémon-maailman luonto on ylipäätään paljon koskemattomampaa kuin tämän meidän todellisen maailmamme luonto. Liikkuminen Pokémon-maailmassa on vaivalloista ja hidasta, se tapahtuu vaeltamalla jalan.

Meidän maailmamme näkökulmasta N:n vaatimus vaikuttaa kummalliselta. Toisin kuin todellisessa maailmassa, Pokémon-maailmassa musta ja valkoinen on erotettu toisistaan. Ihmiset asuvat rajatuissa kylissä ja kaupungeissa. Näitä ympäröivät laajat erämaat, joissa pokémonit elävät vapaina ja kosket kuohuvat. Kylien ja kaupunkien välillä on jonkinnäköisiä teitä ja polkuja, mutta ne mutkittelevat ja katkeavat. Infrastruktuuri ei halo luontoa. Ihmisten kädenjälki hädin tuskin edes näkyy näissä erämaissa: niissä ei ole sähkölinjoja, hakkuuaukioita tai eritasoliittymiä. Niissä on pieniä kylttejä, jotka kertovat matkalaiselle reitin. Ihmisiä näissä erämaissa toki on. He kulkevat jalan, luonnon ehdoilla, eivätkä he jätä jälkiä.

Pokémon-maailma on kaunis, kiehtova, salaperäinen ja lumoava. Luonto avautuu suurina erämaina, joita ihminen kunnioittaa. Musta ja valkoinen ovat erillään. Kysymys kuuluukin, että miksi Team Plasma ei toimi tässä meidän maailmassamme?

Pokémon Blackin ja Whiten mainoslause oli ”Start from a new beginning”. Kuten Nälkämaan laulussa sanotaan, ”meidän on uudesta luotava maa”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti