torstai 7. heinäkuuta 2016

Zinnian valinta

Pokémon-pelien Omega Ruby ja Alpha Sapphire varsinainen, alkuperäisiä Ruby- ja Sapphire-pelejä noudattava juoni saa mielenkiintoisen käänteen lopun Delta Emerald -osuuden myötä. Siinä paljastuu, että siinä missä megalomaaniset rikollisryhmät Team Magma ja Team Aqua olivat aiheuttaa suuren luonnonkatastrofin (pelistä riippuen kuivuus tai tulva) suuren suunnitelmansa tarkoittamattomana sivutuotteena, eräs heitä tukenut henkilö oli tiennyt, että ryhmät tulisivat aiheuttamaan hävitystä – mutta tuki heitä silti. Tämä henkilö on Zinnia, muinaisen drakonidiheimon ikiaikaisen tietämyksen vartija (”Lorekeeper”).

Kun pelaaja on estänyt luonnonkatastrofin ja kukistanut rikollisryhmän, ilmenee, että maata kohti on syöksymässä meteoroidi. Päähenkilö, joka on tässä vaiheessa hallitseva liigamestari, ja Steven Stone, edellinen liigamestari, liittoutuvat jälleen ja pyrkivät estämään katastrofin kuten he estivät edellisenkin. Entisen liigamestarin isän yhtiö, Devon Corporation, on kehittänyt laitteen, jolla syöksyvä kivi voidaan siirtää toiseen ulottuvuuteen. Pelaaja ja Steven Stone ovat juuri pelastamassa maailmaa tällä näppärällä teknologisella ihmeellä (jota en kutsu deus ex machinaksi, koska se on kirjoitettu niin hyvin sopimaan pelien mytologiaan), kun Zinnia saapuu paikalle ja tuhoaa koneen. Hän varoittaa entistä ja nykyistä liigamestaria, että näennäisen helppo teknologinen ratkaisu johtaisi sekin katastrofiin. Liigamestarit eivät tiedä, että toisessa ulottuvuudessa on omanlaisensa sivilisaatio ja elämää, jotka meteoroidi tuhoaisi. Niinpä pelaaja ja Zinnia pelastavat maailman muinaisten tarujen tarjoamilla keinoilla.

Zinnia auttoi rikollisryhmää, koska tiesi, että jos se onnistuisi herättämään myyttien alkukantaisen hirviön (pelistä riippuen Groudonin tai Kyogren), tuo olento tulisi aiheuttamaan luonnonkatastrofin, jonka myötä profetiat täyttyisivät ja olisi mahdollista kutsua legendaarinen taivasta vartioiva lohikäärme Rayquaza. (Juoni ammentaa juutalaisesta mytologiasta: Groudon ja Kyogre ovat Raamatun Behemot ja Leviatan.) Rayquaza pystyy tuhoamaan meteoroidin ja näin on mahdollista pelastaa sekä se maailma, jonka näemme ympärillämme, että toisessa ulottuvuudessa sijaitseva maailma, jonka olemassaoloa emme tulleet ajatelleeksi. Mutta tämän ratkaisun myötä Groudon aiheuttaa kuivuutta ja Kyogre tulvia – ja ihmiset kärsivät. Entinen liigamestari ymmärsi rikollisryhmää vielä jonkin verran, koska heidän ei ollut tarkoitus aiheuttaa luonnonkatastrofia vaan se uhkasi heidän toimintansa tarkoittamattomana sivuvaikutuksena. Mutta Zinnian valinnasta hän järkyttyy, koska tämä on valmis tahallaan aiheuttamaan luonnonkatastrofin, joka aiheuttaa inhimillistä hätää.

Päähenkilö pelissä ei ole Zinnia eikä entinen liigamestari vaan pelaaja. Kumman valinnan puoleen kallistuu tosielämän pelaaja, ihmiskunta? Pystyykö se tekemään Zinnian valinnan ja hyväksymään sen ikävätkin seuraukset?

Olen useasti kirjoittanut, että Suomi tulisi irrottaa maailmantalouden kahleista ja meidän tulisi pyrkiä tämän itsemurhaa kohti ajavan teollisuusyhteiskunnan parista maatalousyhteiskuntaan, jossa elämä on pienipiirteistä ja ihminen nöyrtyy, antaa luonnolle tilaa. Olen puhunut tämän vaihtoehdon hyvien puolien puolesta. Antiikin kreikkalaisilla oli käsite nimeltä parrhēsía, joka tarkoitti toden puhumista, mutta myös kaiken mielessä olevan avointa ja rohkeaa esilletuontia – täyttä rehellisyyttä. Minun on nyt aika harjoittaa sitä: primitiiviseen maatalouteen perustuvassa yhteiskunnassa ihmiset raatavat ja näkevät toisinaan nälkää. Minulla on tarjota sota-aikaisen brittiläisen valtiomiehen lupaus verestä, hiestä ja kyynelistä. En voi luvata, että maatalousyhteiskuntaan siirtymisestä ei seuraisi kärsimystä. Mutta valitsisin sen polun siitä huolimatta.
Te kysytte: mikä on tavoitteemme? Voin vastata yhdellä sanalla: voitto. Voitto, hinnalla millä hyvänsä – voitto, huolimatta kaikesta kauhusta – voitto, vaikka tie olisi kuinka pitkä ja kivinen; sillä ilman voittoa, lankeaa perikato.
Winston Churchillin puhe parlamentin alahuoneelle hänen tultuaan nimitetyksi pääministeriksi 1940.
Voitteko ymmärtää minua? Vai teettekö mieluummin entisen liigamestarin valinnan ja turvaatte teknologisiin, rationaalisilta vaikuttaviin mutta vain yhtä ongelman osasiivua käsitteleviin ratkaisuihin? Minä pyrin selättämään ekokatastrofin kokonaisvaltaisella ratkaisulla. Jaatteko maailmaa kohtaavan suuren ongelman pieniin palasiin ja käsittelette ne helpoin keinoin, jotta teidän ei tarvitse luopua mistään? Ajatteletteko sitä toista ulottuvuutta, pelkäättekö koskaan että vain siirrätte ongelmia ettekä ratkaise niitä? Oletteko päättäneet luottaa sokeasti markkinavoimiin ja teollisuuteen, jotka ovat vastuussa nykyisestä kehityksestä – koska teitä hirvittää Zinnian valinnan taantumuksellisuus ja sen tuskalliset seuraukset?
Toimintasi... Perustuuko se ihanteisiin, joihin takerrut? Vai perustuuko se totuuksiin? Ja jos perustuu... Kuinka paljon totuudesta arvelet tietäväsi?
– Zinnia pelaajalle Granite Cavessa. Suomennettu englanninkielisestä käännöksestä, alkuteos japaniksi. Dialogin kirjoittajien ja kääntäjien nimet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti